Σαρώνουν τα κρούσματα ελονοσίας. «Καραντίνα» σε 12 δήμους
Σε προσωρινό αποκλεισμό, λόγω κρουσμάτων ελονοσίας, από οποιαδήποτε αιμοδοσία θα βρίσκονται για διάστημα έξη μηνών οι κάτοικοι, εργαζόμενοι αλλά και επισκέπτες περιοχών 12 δήμων της χώρας, μεταξύ αυτών και περιοχή του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης και συγκεκριμένα τα χωριά που βρίσκονται σε ακτίνα πέντε χιλιομέτρων περιμετρικά του χωριού Νεάπολης Βουπρασίας όπου είχε σημειωθεί ένα κρούσμα.
«Είναι ένα προληπτικό μέτρο, του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας και του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων και δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος ανησυχίας» μας είπε ο δήμαρχος κ. Ναμπίλ Μοράντ.
Για την περίοδο αυτή ως «επηρεαζόμενες» από ελονοσία περιοχές, (σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής), έχουν χαρακτηρισθεί από τις υγειονομικές αρχές και άρα έχουν τεθεί σε περιορισμούς σχετικά με την αιμοδοσία περιοχές (και όχι ολόκληροι οι δήμοι) των δήμων: Φαρκαδόνας και Τρικκαίων (Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων), Παλαμά (Π.Ε. Καρδίτσας), Ευρώτα (Π.Ε. Λακωνίας), Χαλκιδέων (Π.Ε. Ευβοίας), Θηβαίων (Π.Ε. Βοιωτίας), Τεμπών (Π.Ε. Λάρισας), Μαραθώνος (Π.Ε. Ανατολικής Αττικής), Δυτικής Αχαΐας (Π.Ε. Αχαΐας), Ανδραβίδας – Κυλλήνης (Π.Ε. Ηλείας) και Λαγκαδά και Πυλαίας (Π.Ε. Θεσσαλονίκης).
Ως μέτρα πρόληψης για την ασφάλεια του αίματος είναι ο αποκλεισμός από την αιμοδοσία όσων κατοικούν και εργάζονται σε αυτές τις περιοχές, καθώς και όσων τις έχουν επισκεφθεί (τουλάχιστον μία διανυκτέρευση).
Εισαγόμενα τα κρούσματα
Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά στοιχεία που συλλέγει το ΚΕΕΛΠΝΟ, από τις αρχές του έτους έως τα μέσα Αυγούστου είχαν δηλωθεί στο Κέντρο 65 κρούσματα ελονοσίας, εκ των οποίων τα 61 έχουν χαρακτηρισθεί εισαγόμενα – που σημαίνει ότι οι ασθενείς είχαν προσβληθεί σε χώρα του εξωτερικού.
Από τα 61 εισαγόμενα κρούσματα ελονοσίας, τα 50 αφορούσαν σε μετανάστες από ενδημικές χώρες (43 από χώρες της Ινδικής χερσονήσου και επτά από χώρες της Αφρικής), και τα 11 κρούσματα αφορούσαν σε ταξιδιώτες που επέστρεψαν από ενδημική χώρα της Αφρικής. Από τα 50 κρούσματα σε μετανάστες, τα 8 καταγράφηκαν σε κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών σε νησιά του Βορείου Αιγαίου.
Από το σύνολο των κρουσμάτων που είχαν δηλωθεί εφέτος έως τα μέσα Αυγούστου, σε τέσσερις ασθενείς υπάρχουν ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης.
Ευθύνες στο υπουργείο ρίχνει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών
Την παραίτηση του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Υγείας Γιάννη Μπασκόζου ζητάει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, επιρρίπτοντάς του ευθύνες και παραλείψεις που εξέθεσαν τη χώρα στην ελονοσία.
Υπενθυμίζουμε ότι 12 δήμοι της Ελλάδας τέθηκαν σε καραντίνα και οι κάτοικοί της αποκλείστηκαν από τις αιμοδοσίες λόγω ελονοσίας.
Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά στοιχεία που συλλέγει το ΚΕΕΛΠΝΟ, από τις αρχές του 2016 έως τα μέσα Αυγούστου είχαν δηλωθεί στο Κέντρο 65 κρούσματα ελονοσίας, εκ των οποίων τα 61 έχουν χαρακτηρισθεί εισαγόμενα – που σημαίνει ότι οι ασθενείς είχαν προσβληθεί σε χώρα του εξωτερικού.
Από τα 61 εισαγόμενα κρούσματα ελονοσίας, τα 50 αφορούσαν σε μετανάστες από ενδημικές χώρες (43 από χώρες της Ινδικής χερσονήσου και επτά από χώρες της Αφρικής), και τα 11 κρούσματα αφορούσαν σε ταξιδιώτες που επέστρεψαν από ενδημική χώρα της Αφρικής. Από τα 50 κρούσματα σε μετανάστες, τα 8 καταγράφηκαν σε κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών σε νησιά του Βορείου Αιγαίου.
Διαβάστε την ανακοίνωση του κ. Πατούλη
«Να παραιτηθεί ο Γ. Γραμματέας του υπουργείου Υγείας Ι. Μπασκόζος που με τις παραλείψεις του εξέθεσε τη χώρα στον κίνδυνο της ελονοσίας»
Η αποκάλυψη ότι περιοχές σε 12 Δήμους της χώρας έχουν τεθεί σε «καραντίνα» στην αιμοδοσία επιβεβαιώνει δυστυχώς τους φόβους μας ότι οι παραλείψεις του υπουργείου Υγείας έθεσαν σε σοβαρό κίνδυνο τη δημόσια υγεία .Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών έχει επανειλημμένως επισημάνει ότι κατά τη φετινή χρονιά υπήρξε ολιγωρία στον στρατηγικό σχεδιασμό για την υλοποίηση των προγραμμάτων καταπολέμησης των κουνουπιών παρά το γεγονός ότι το Κέντρο Έλεγχου και Πρόληψης Νοσημάτων είχε προειδοποιήσει για το αυξημένο κίνδυνο λόγω των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών και είχε ζητήσει να ληφθούν έκτακτα μέτρα.
Ωστόσο το υπουργείο Υγείας- όπως παραδέχθηκε σε σχετικές δηλώσεις του ο γενικός γραμματέας Δημόσιας υγείας Ι. Μπασκόζος- περιορίστηκε στον να εκδίδει εγκυκλίους- χωρίς να μεριμνήσει για τον στρατηγικό σχεδιασμό και την παρακολούθηση του σοβαρού αυτού θέματος που συνιστά μεγάλη απειλή για τη δημόσια υγεία. Το αποτέλεσμα είναι ότι η χώρα μας αντιμετωπίζει σήμερα έναν υγειονομικό κίνδυνο με σοβαρές προεκτάσεις.
Όταν μάλιστα ο ΙΣΑ προειδοποίησε για τον κίνδυνο και ζήτησε να ληφθούν μέτρα για να προστατευθεί η Δημόσια υγεία προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του γενικού γραμματέα καθώς και των γνωστών «συνδικαλιστών αυλοκολάκων του».
Δυστυχώς για άλλη μια φορά ο γενικός γραμματέας Δημόσια υγείας Ι. Μπασκόζος, αποδεικνύεται κατώτερος των περιστάσεων. Ανάλογες παραλείψεις στη θωράκιση της χώρας απέναντι στη γρίπη είχαν αποτέλεσμα να έχουμε φέτος ρεκόρ θανάτων από τον ιό.
Η τοπική αυτοδιοίκηση και η επιστημονική κοινότητα δεν θα ανεχτεί άλλο την ανεπάρκεια της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας. Οι παραλείψεις κοστίζουν ανθρώπινες ζωές ενώ στην περίπτωση της ελονοσίας απειλούν να εκθέσουν διεθνώς της χώρα μας.
Ο γ. γραμματέας του υπουργείου Υγείας Ι. Μπασκόζος είναι επικίνδυνος για τη Δημόσια υγεία και τον καλούμε να παραιτηθεί».
Η ελονοσία είναι μια παρασιτική πάθηση, η οποία περιλαμβάνει δυνατούς πυρετούς, ρίγη, αναιμία και άλλα συμπτώματα που εμφανίζονται και στην γρίπη.
Πού οφείλεται η νόσος – Αίτια – Παράγοντες που την πυροδοτούν
Η ελονοσία προκαλείται από ένα παράσιτο (sporozoite) το οποίο μεταδίδεται στον άνθρωπο από τσίμπημα μολυσμένων κουνουπιών. Αφού εισέρθει στον ανθρώπινο οργανισμό, το παράσιτο ταξιδεύει έως το συκώτι, όπου και ωριμάζει και παράγει μια νέα μορφή του (merozoine). Με την νέα του μορφή, το παράσιτο θα εισχωρήσει στο αίμα και θα μολύνει τα ερυθρά αιμοσφαίρια. Στην συνέχεια, το παράσιτο θα αρχίσει να πολλαπλασιάζεται, μολύνοντας όλο και μεγαλύτερο αριθμό ερυθρών αιμοσφαιρίων.
Η ελονοσία μπορεί να περάσει και από την μητέρα στο παιδί κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, καθώς επίσης και κατά την μετάγγιση αίματος. Η ασθένεια μεταφέρεται από τα κουνούπια στα εύκρατα κλίματα, τα οποία κουνούπια εξαφανίζονται κατά την χειμερινή περίοδο.
Πως εκδηλώνεται η νόσος – Συμπτώματα
Τα πρώτα συμπτώματα της νόσου κάνουν την εμφάνιση τους 10 ημέρες με 4 εβδομάδες μετά την μόλυνση, αν και μπορεί να εμφανιστούν και μετά από 8 ημέρες και μέχρι και 1 χρόνο κατόπιν τα μόλυνσης. Αφού τα συμπτώματα εκδηλωθούν, θα εμφανίζονται ξανά σε κύκλους των 48-72 ωρών.
Τα περισσότερα συμπτώματα οφείλονται στην μεγάλη συγκέντρωση των παρασίτων merozoites στο αίμα, από την αναιμία που καταστρέφει τα ερυθρά αιμοσφαίρια και από τα προβλήματα που προκαλούνται από την μεγάλη συγκέντρωση αιμοσφαιρίνης στο αίμα, η οποία εμφανίζεται λόγω της διάσπασης των ερυθρών αιμοσφαιρίων.
Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:
Αναιμία
Ρίγη
Κόμμα
Σπασμούς
Πυρετό
Πονοκέφαλο
Ίκτερο
Πόνο των μυών
Ναυτία
Διάγνωση της νόσου – Εξετάσεις
Καθώς μια από τις διαδεδομένες μορφές της ελονοσίας (Falciparum malaria) μπορεί να καταλήξει σε πολύ σοβαρές επιπλοκές και να οδηγήσει ακόμα και στον θάνατο, είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της νόσου. Ο ιατρός θα μπορέσει να αναγνωρίσει την διόγκωση του ύπατος ή της σπλήνας με την μέθοδο της ψηλάφησης και μια ανάλυση αίματος θα επιβεβαιώσει την διάγνωση.
Ποιες είναι οι επιπλοκές
Η ελονοσία αποτελεί σημαντικό ζήτημα δημόσιας υγείας στις χώρες με τροπικό κλίμα και έντονη ζέστη, ενώ αντίστοιχα αποτελεί κίνδυνο για τους ταξιδιώτες σε αυτές της περιοχές. Σε κάποια μέρη του κόσμου, τα κουνούπια που μεταφέρουν την νόσο αναπτύσσουν αντοχές στα εντομοκτόνα. Επιπρόσθετα, τα παράσιτα που προκαλούν την νόσο έχουν αναπτύξει αντοχές στα αντιβιοτικά. Οι δύο αυτοί παράγοντες καθιστούν δύσκολο τόσο τον έλεγχο του ρυθμού μολύνσεως όσο και τον έλεγχο της εξάπλωσης της νόσου.
Θεραπεία – Μέθοδοι αντιμετώπισης
Η χλωροκίνη συχνά χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της ελονοσίας. Η τελική απόφαση για το φαρμακευτικό σχήμα που θα χρησιμοποιηθεί εξαρτάται και από τον τόπο που βρισκόταν ο ασθενής όταν προσβλήθηκε.
Σε μερικές περιπτώσεις, μπορεί να επιλεγούν πιο επιθετικά θεραπευτικά σχήματα, όπως ενδοφλέβιες ενέσεις, άλλα σκευάσματα ή και αναπνευστική υποστήριξη.
Πώς να προφυλαχτείτε από τη νόσο – Πρόγνωση
Η θεραπεία έχει μεγάλες πιθανότητες να είναι επιτυχής στις περισσότερες περιπτώσεις ελονοσίας, αλλά ανίσχυρη σε περιπτώσεις μόλυνσης ελονοσίας Falciparum με επιπλοκές.
Η ελονοσία μπορεί να προκαλέσει τις ακόλουθες επιπλοκές:
Καταστροφή των κυττάρων του αίματος
Ηπατική ανεπάρκεια
Νεφρική ανεπάρκεια
Μηνιγγίτιδα
Αναπνευστική ανεπάρκεια από συγκέντρωση υγρών στους πνεύμονες
Ρήξη της σπλήνας που θα οδηγήσει σε μεγάλη απώλεια αίματος
Πρόληψη
Οι περισσότεροι κάτοικοι περιοχών που η ελονοσία είναι διαδεδομένη έχουν αναπτύξει κάποιο βαθμό ανοσίας στην πάθηση. Αυτό φυσικά δεν ισχύει και για τους ταξιδιώτες που επισκέπτονται αυτές τις περιοχές, οι οποίοι θα πρέπει να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα.
Όταν γνωρίζετε ότι θα ταξιδεύσετε σε περιοχή που υπάρχει εξάπλωση ελονοσίας, θα πρέπει να έχετε υπόψη σας τα εξής:
Επισκεφτείτε τον ιατρό σας εγκαίρως πριν το ταξίδι, έχοντας υπόψη ότι μια προληπτική θωράκιση του οργανισμού σας κατά της ελονοσίας μπορεί να απαιτήσει και δύο εβδομάδες και να συνεχίσει και για ένα μήνα μετά την επιστροφή σας. Όπως προαναφέρθηκε, τα φαρμακευτικά σκευάσματα θα επιλεγούν βάσει του τόπου που θα επισκεφτείτε.
Τα φάρμακα θα ήταν καλό να ληφθούν και από εγκύους γυναίκες, καθώς ο κίνδυνος από τις παρενέργειες που μπορεί να προκαλέσουν στο έμβρυο είναι μικρότερος από τον κίνδυνο προσβολής του εμβρύου από την νόσο της ελονοσίας.
Ακόμα και αν έχετε λάβει την απαραίτητη προφύλαξη κατά της ελονοσίας, υπάρχει ο κίνδυνος να μολυνθείτε από ελονοσία. Προσπαθήστε να αποφεύγετε τα τσιμπήματα κουνουπιών φορώντας μακρυμάνικα ρούχα και παντελόνια και χρησιμοποιώντας προϊόντα που είναι σχεδιασμένα να απωθούν τα κουνούπια
Η χλωροκίνη είναι το φάρμακο που χρησιμοποιείται ευρέως για την αντιμετώπιση της νόσου. Λόγω όμως της αντοχής που έχει αναπτύξει το παράσιτο που την προκαλεί, η χλωροκίνη χρησιμοποιείται πλέον μόνο για θεραπεία ασθενών που μολύνθηκαν σε συγκεκριμένες τοποθεσίες. Η ελονοσία Falciparum αποδεικνύεται συνέχεια όλο και πιο ανθεκτική στα φάρμακα κατά της ελονοσίας.
Σαρώνουν τα κρούσματα ελονοσίας. «Καραντίνα» σε 12 δήμους.Συμπτώματα-Πρόληψη - Διαβάστε περισσότερα στο Daddy-Cool.gr.
from Daddy-Cool.gr http://ift.tt/2b7jCln
via IFTTT
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου