Το 95% των παιδιών παγκοσμίως θα περάσει ένα τουλάχιστον επεισόδιο γαστρεντερίτιδας από ροταϊό έως την ηλικία των 5 ετών, ενώ τα περισσότερα παιδιά μολύνονται πάνω από μια φορά.
Σχεδόν το 90% των περιστατικών γαστρεντερίτιδας από ροταϊό αφορούν τις ηλικίες από 3 μηνών έως και 3 ετών, ενώ τα μικρά βρέφη έχουν υψηλότερο κίνδυνο επιπλοκών λόγω αφυδάτωσης. Παράλληλα, ο ροταϊός ευθύνεται για τις μισές σχεδόν εισαγωγές παιδιών έως 5 ετών σε νοσοκομεία, καθώς και επισκέψεων στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών λόγω οξείας γαστρεντερίτιδας.
Αν όλα αυτά σου ακούγονται κάπως… τρομακτικά είναι πολύ απλός ο τρόπος που μπορείς να προλάβεις την ταλαιπωρία του παιδιού σου αλλά και όλης της οικογένειας και είναι φυσικά ο εμβολιασμός!
Πώς μεταδίδεται ο ιός;
Ο ροταϊός είναι ιδιαίτερα ανθεκτικός στο περιβάλλον και μπορεί να επιβιώσει στις επιφάνειες αντικειμένων επί μήνες ενώ μεταδίδεται όταν μολυσμένα χέρια, παιχνίδια ή άλλα αντικείμενα έρθουν σε επαφή με το στόμα. Τα παιδιά είναι πιο πιθανό να μολυνθούν με ροταϊό το χειμώνα και την άνοιξη (από Δεκέμβριο μέχρι Ιούνιο).
Τα παιδιά μπορούν να μεταδώσουν τον ιό τόσο πριν, όσο και μετά την εκδήλωση των συμπτωμάτων. Μπορούν επίσης να μεταδώσουν το ροταϊό στα μέλη της οικογένειάς τους και σε άλλα άτομα με τα οποία έρχονται σε στενή επαφή, για παράδειγμα σε άλλα παιδιά στον παιδικό σταθμό.
Τι πρέπει να ξέρεις για τη γαστρεντερίτιδα από ροταΐο
Τα συμπτώματα της οξείας γαστρεντερίτιδας από ροταϊό μοιάζουν με αυτά της απλής γαστρεντερίτιδας. Η γαστρεντερίτιδα από ροταϊό μπορεί να είναι ήπιας ή πολύ σοβαρής μορφής. Στα συμπτώματα περιλαμβάνονται:
• Πυρετός
• Εμετός
• Υδαρής διάρροια
• Αδιαθεσία, ανορεξία, πόνος στην κοιλιά
• Βήχας, ρινόρροια (μύτη που τρέχει)
• Αφυδάτωση
Η διάρκεια των συμπτωμάτων κυμαίνεται από 3-9 ημέρες.
Τι πρέπει να κάνω σε περίπτωση εμφάνισης των συμπτωμάτων;
Το πρώτο βήμα είναι η εκτίμηση της γενικής κατάστασης του παιδιού καθώς και της σοβαρότητας της νόσου, ώστε τα βαριά περιστατικά να σταλούν στο νοσοκομείο. Στην περίπτωση νεογέννητων παιδιών και βρεφών η εκτίμηση αυτή πρέπει να γίνει από παιδίατρο, και πρέπει να αναζητηθεί άμεσα από τους γονείς.
Επιπλέον, μέχρι το παιδί να αξιολογηθεί από τον παιδίατρο, δεν πρέπει να του δοθεί από το στόμα τίποτα, ούτε νερό, για τουλάχιστον 2-4 ώρεs από τον τελευταίο εμετό. Μετά τις 2-4 ώρες και αν δεν έχει ξανακάνει εμετό, μπορείς να αρχίσεις να του δίνεις σταδιακά με το κουταλάκι νερό ή ηλεκτρολυτικό διάλυμα κάθε 5 λεπτά, μέχρι το παιδί να εξεταστεί από τον παιδίατρο.
Πότε πρέπει να ενημερώσω τον παιδίατρο και πότε πρέπει να πάω στο νοσοκομείο;
Επειδή η γαστρεντερίτιδα από ροταϊό είναι μια απρόβλεπτη νόσος, και τα μικρά βρέφη έχουν υψηλότερο κίνδυνο επιπλοκών από την αφυδάτωση, ο παιδίατρος θα πρέπει να ενημερωθεί άμεσα, για να αξιολογήσει τη σοβαρότητα της νόσου και να εκτιμήσει κατά πόσο το παιδί θα πρέπει να σταλεί στο νοσοκομείο.
Τα συμπτώματα της αφυδάτωσης για τα οποία θα πρέπει να παρακολουθείς το παιδί σου στενά περιγράφονται παρακάτω, και στην περίπτωση που τα αναγνωρίσεις θα πρέπει άμεσα να επικοινωνήσεις με τον παιδίατρό σου:
– δεν κρατάει καθόλου υγρά
– δεν έχει ουρήσει για 6 έως 8 ώρες
– δεν έχει δάκρυα στο κλάμα
– δεν έχει σάλιο αλλά ξηρό στόμα, γλώσσα και σκασμένα χείλη
– νυστάζει υπερβολικά
Ποια η θεραπεία για τη γαστρεντερίτιδα από ροταϊό;
Δεν υπάρχει θεραπεία για την αντιμετώπιση της γαστρεντερίτιδας από ροταϊό. Στόχος της ιατρικής παρέμβασης σε περιστατικά οξείας γαστρεντερίτιδας είναι η πρόληψη ή αντιμετώπιση της αφυδάτωσης, μέσω στοματικών διαλυμάτων επανυδάτωσης ή ενδοφλέβιας χορήγησης υγρών και ηλεκτρολυτών.
Το πιο ανώδυνο και εύκολο εμβόλιο!
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γνωρίζεις είναι ότι το εμβόλιο κατά του ροταΐού είναι το μόνο πόσιμο. Άρα σημαίνει μηδέν ταλαιπωρία για το παιδί και μπορεί να χορηγηθεί παράλληλα με κάποιο άλλο εμβόλιο.
Το δεύτερο πολύ σημαντικό που πρέπει να ξέρεις είναι ότι συστήνεται από το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών της Ελλάδας από το 2011 σε όλα τα βρέφη ηλικίας άνω των 6 εβδομάδων και έως την ηλικία των 6 μηνών και καλύπτεται εν μέρει από τα ταμεία.
Δεν υπάρχει λοιπόν λόγος να μην προστατέψεις το παιδί σου!
Επιπλέον τα εμβόλια κατά του ροταΐου:
– Συστήνονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών της Ελλάδας, κυκλοφορούν εδώ και 9 χρόνια και έχουν εμβολιαστεί με αυτά εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο.
– Μειώνουν τη συχνότητα εμφάνισης γαστρεντερίτιδας κατά 90%.
– Μειώνουν τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων της νόσου σε περίπτωση που το παιδί κολλήσει το ροταϊό.
– Μειώνουν σημαντικά τις νοσηλείες εξαιτίας του ροταϊού.
– Προστατεύουν το μωρό και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, ειδικά σε περιπτώσεις που στην οικογένεια υπάρχουν και παιδιά που πηγαίνουν σε παιδικό σταθμό.
– Περιορίζουν την οικονομική επιβάρυνση που επωμίζεται η οικογένεια, αλλά και το σύστημα υγείας στο σύνολό του.
– Μειώνουν τις ψυχολογικές επιπτώσεις που προκαλεί η γαστρεντερίτιδα από ροταϊό και η νοσηλεία.
http://tlife.gr
Τι είναι ο ιός Ροταϊός και πως να προφυλάξετε τα παιδιά - Διαβάστε περισσότερα στο Daddy-Cool.gr.
from Daddy-Cool.gr http://ift.tt/2fcRX0m
via IFTTT
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου