Πέμπτη 21 Μαΐου 2015

Το σκοτεινό internet! Τι είναι το dark-deep web


Ενα πολύ ενδιαφέρον άρθρο απο το greg61.gr και σας το παραθέτω αυτούσιο


Deep Web, Dark Web, Deep Internet, Dark Internet, Deepnet, Undernet…

Οι παραπάνω είναι κάποιοι απο τους όρους που ακούμε, ή διαβάζουμε γι αυτούς, όλο και συχνότερα τελευταία.
Όλοι αυτοί οι όροι, αναφέρονται στο αόρατο Internet, στο υπάρχον κρυμμένο περιεχόμενο δηλαδή του Διαδικτύου που δέν είναι δημόσια προσιτό στο κοινό μέσω των συνήθων φυλλομετρητών -ή browsers- όπως ο Firefox, ο Internet Explorer, ο Chrome κλπ.
Επίσης, το συντριπτικά μεγαλύτερο τμήμα αυτού του κρυμμένου περιεχομένου που υπάρχει αποθηκευμένο στο Διαδίκτυο, δέν εμφανίζεται με χρήση των συνήθων μηχανών αναζήτησης όπως της Google, της Yahoo, τη Bing της Microsoft κλπ.
Άν ψάξουμε λίγο στο Google, θα δούμε οτι οι πρώτες δημοσιεύσεις για τους όρους αυτούς, είχαν αρχίσει να εμφανίζονται ήδη απο τις αρχές του 2010, ίσως και λίγο νωρίτερα.
Απο τα μέσα ιδίως του 2012 και μετά, υπάρχει μιά έξαρση δημοσιεύσεων, απόψεων και δημοσίων συζητήσεων σχετικά με το θέμα του Deep Web, με αποτέλεσμα αυτό να γίνει ευρέως γνωστό στο ευρύ κοινό. Δέν είναι τυχαίο άλλωστε οτι, η συγκεκριμένη αναζήτηση στη Google, παράγει σήμερα που γράφονται αυτές οι γραμμές, «περίπου 30.500.000 αποτελέσματα (0,24 δευτερόλεπτα)».
Ανάμεσα στους «αρθρογράφους» σχετικά με το Deep Web, υπάρχουν και αρκετοί Έλληνες μπλόγκερς που καθώς φαίνεται, πολύ όψιμα ανακάλυψαν τον όρο Deep Web και προσπαθούν να «ενημερώσουν» τους αναγνώστες τους.
«ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΣΟΚ!!! DARK WEB!!!» γράφει ο ένας.
«ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑ ΣΚΟΤΕΙΝΟ INTERNET ΟΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΠΡΟΣΒΑΣΗ!» γράφει ο άλλος.
Και κανείς τους βέβαια δέν βάζει λίγο το μυαλό να σκεφτεί οτι, το Administration Panel του «ενημερωτικού» site που έχουν στο δωρεάν blogspot.com ή στο wordpress.com, και για τους πιό «προχωρημένους» το cPanel ή το Plesk με το οποίο διαχειρίζονται τον «σέρβερ» τους, αλλά ακόμη και οι σελίδες διαχείρισης του προφίλ μας στη Google (όσοι έχουμε τουλάχιστον ένα gmail) ή στο facebook, όλα αυτά λοιπόν και πολλά περισσότερα στα οποία φροντίζουμε μόνο εμείς να έχουμε πρόσβαση και τα κλειδώνουμε με κωδικούς, όπως ο ατομικός τραπεζικός μας λογαριασμός e-banking για παράδειγμα, ανήκουν ήδη στο Deep Web…

Τί είναι όμως αυτό το περιβόητο Deep Web;

To Deep Web (επίσης γνωστό και ως DeepnetDarkNetUndernet, το αόρατο Web ή το κρυμμένο Web) αναφέρεται στο περιεχόμενο του World Wide Web που δεν ανήκει στο Επιφανειακό Web (Surface Web), το οποίο δεικτοδοτείται από μία συνηθισμένη μηχανή αναζήτησης.
Ο Mike Bergman, ιδρυτής του BrightPlanet, που επινόησε τη φράση, είχε πει πως το να ψάχνει κανείς στο Internet σήμερα είναι σαν να σέρνει ένα δίχτυ στην επιφάνεια του ωκεανού: πολλά μπορεί να πιαστούν στο δίχτυ, αλλά υπάρχει ένας πλούτος πληροφοριών που βρίσκονται βαθιά και επομένως δεν μπορούν να πιαστούν. Οι περισσότερες πληροφορίες του Web είναι θαμμένες μέσα σε ιστότοπους με δυναμικά παραγόμενες ιστοσελίδες, και οι συνηθισμένες μηχανές αναζήτησης δεν μπορούν να τις εντοπίσουν. Οι παραδοσιακές μηχανές αναζήτησης δεν μπορούν να ανακτήσουν το περιεχόμενο του deep Web. Αυτές οι σελίδες δεν υπάρχουν μέχρι να δημιουργηθούν δυναμικά ως το αποτέλεσμα μιας συγκεκριμένης αναζήτησης. Το deep Web είναι αρκετές τάξεις μεγέθους μεγαλύτερο από το επιφανειακό Web.

Μέγεθος

Σύμφωνα με εκτιμήσεις που έγιναν σε μία μελέτη στο Πανεπιστήμιο Berkeley της Καλιφόρνια (University of California, Berkeley) το 2001, το deep Web αποτελείται περίπου από 91.000 terabytes. Αντίθετα το επιφανειακό Web (που είναι εύκολα προσπελάσιμο από τις μηχανές αναζήτησης) είναι περίπου 167 terabytes. Η Βιβλιοθήκη του Αμερικάνικου Κονγκρέσου, υπολογίστηκε πως το 1997 είχε 3.000 terabytes. Το 2011, το YouTube υπολογίζεται ότι είχε αποθηκευμένα περίπου 200 εκατομμύρια βίντεο, συνολικού μεγέθους 5 petabytes ή 5000 terabytes. Ο υπολογισμός του μεγέθους του web διαφέρει από πηγή σε πηγή και έτσι υπάρχει ένα μεγάλο περιθώριο λάθους και κανένας αριθμός δε μπορεί να θεωρηθεί ως ακριβής. Ωστόσο σχετικά με τον αριθμό των πηγών του deep Web υπάρχουν πιο ακριβείς εκτιμήσεις: Το 2004 ο He ανακάλυψε 300.000 deep web sites σε ολόκληρο το Web, και σύμφωνα με τον Shestakov, περίπου 14.000 deep web sites υπήρχαν στο Ρώσικο τμήμα του Web το 2006.

Πληροφορίες του Deep Web

Οι πληροφορίες του Deep Web ανήκουν σε μία ή περισσότερες από τις παρακάτω κατηγορίες:
  • Δυναμικά παραγόμενο περιεχόμενο: δυναμικές ιστοσελίδες οι οποίες δημιουργούνται ως αποτέλεσμα της εκτέλεσης κάποιας επερώτησης (query) ή προσπελαύνονται μόνο μέσω κάποιας φόρμας.
  • Μη συνδεδεμένο περιεχόμενο: ιστοσελίδες οι οποίες δεν περιέχουν συνδέσμους από άλλες ιστοσελίδες, εμποδίζοντας έτσι τα προγράμματα που κάνουν Web crawling να επισκεφθούν το περιεχόμενό τους.
  • Ιδιωτικό Web: ιστότοποι που απαιτούν εγγραφή (registration) και κωδικό πρόσβασης.
  • Περιεχόμενο περιορισμένης πρόσβασης: ιστότοποι που περιορίζουν την πρόσβαση στις σελίδες τους με τεχνικό τρόπο (π.χ. χρησιμοποιώντας το Robots Exclusion StandardCAPTCHAs, ή το no-cache Pragma στις επικεφαλίδες του πρωτοκόλλου HTTP, τα οποία απαγορεύουν στις μηχανές αναζήτησης να πλοηγούνται στις ιστοσελίδες τους).
  • Περιεχόμενο που δεν είναι σε μορφή HTML: κείμενα που συμπεριλαμβάνονται σε multimedia αρχεία (εικόνες ή video) ή που έχουν συγκεκριμένη μορφή την οποία δεν μπορούν να χειριστούν οι μηχανές αναζήτησης.
  • Κείμενα που χρησιμοποιούν το παλαιότερο πρωτόκολλο Gopher και αρχεία που βρίσκονται σε διακομιστές FTP και τα οποία δεν μπορούν να εντοπιστούν από τις περισσότερες μηχανές αναζήτησης. Οι μηχανές αναζήτησης όπως η Google δεν δεικτοδοτούν ιστοσελίδες που βρίσκονται έξω από το πρωτόκολλο HTTP.

Προσπέλαση

Οι μηχανές αναζήτησης ανακαλύπτουν περιεχόμενο στο Web, χρησιμοποιώντας web crawlers που ακολουθούν συνδέσμους. Αυτή η τεχνική είναι ιδανική για να ανακαλύψει κανείς πληροφορίες στο Επιφανειακό Web (Surface Web) αλλά είναι αναποτελεσματική στην εύρεση πληροφοριών από το deep Web. Για παράδειγμα, αυτοί οι crawlers δεν προσπαθούν να βρουν δυναμικές ιστοσελίδες που προέρχονται από ερωτήματα σε βάσεις δεδομένων επειδή τα ερωτήματα αυτά θα ήταν θεωρητικά άπειρα.
Το 2005, η Yahoo! έκανε ένα μικρό κομμάτι του deep Web ερευνήσιμο με τη χρήση των Yahoo! Subscriptions. Αυτή η μηχανή αναζήτησης ψάχνει μόνο μέσω λίγων συνδρομητικών ιστοτόπων. Κάποιοι τέτοιοι ιστότοποι εμφανίζουν όλο τους το περιεχόμενο στα robots των μηχανών αναζήτησης, έτσι ώστε να εμφανίζονται στις αναζητήσεις των χρηστών, αλλά μετά εμφανίζουν στους χρήστες μία σελίδα για login ή συνδρομή.

Παραδείγματα καθημερινής επαφής μας με το Deep Web.

Ένα απλό και κατανοητό παράδειγμα μιάς «σταγόνας στον ωκεανό» του Deep Web, αποτελεί -και- ο Ιστότοπός μας:
– Η σελίδα που διαβάζετε αυτή τη στιγμή, βγήκε στην επιφάνεια και προβλήθηκε στον browser που χρησιμοποιείτε, τη στιγμή που κλικάρατε στο λίνκ με το οποίο την ανοίξατε.
– Το περιεχόμενο της σελίδας βρίσκεται αποθηκευμένο σε μιά βάση δεδομένων, κρυμμένη αρκετά βαθιά κάπου μέσα στο Σύστημα του σέρβερ μας.
– Στο σύνολο του περιεχομένου και των λειτουργιών αυτής της βάσης δεδομένων, καθώς και στις ρυθμίσεις και λειτουργίες του υπολοίπου Συστήματος που είναι εγκατεστημένο στον σέρβερ, μπορούμε να έχουμε πρόσβαση μόνο εμείς οι Διαχειριστές του Site, χρησιμοποιώντας άλλες, συγκεκριμένες κι επίσης δυναμικά παραγόμενες ιστοσελίδες που για να δημιουργηθούν, χρειάζεται να εισαχθούν κάθε φορά, σε κάποια φόρμα, κάποιο όνομα χρήστη και κάποιος κωδικός, ανάλογα με τα επίπεδα στα οποία επιθυμούμε ν” αποκτήσουμε πρόσβαση.
– Προκειμένου να επεξεργαστούμε αυτή τη σελίδα που διαβάζετε, ζητούμε απο το Πρόγραμμα Διαχείρισης Περιεχομένου (Content Management System – CMS) που χρησιμοποιούμε, με χρήση username και password ώστε να μας αναγνωρίσει, και μας παρουσιάζει μιά άλλη, εσωτερική και δυναμικά παραγόμενη ιστοσελίδα «επεξεργασίας», η οποία με τη σειρά της ανασύρει απο τη βάση δεδομένων το περιεχόμενο μόνο της συγκεκριμένης σελίδας ή του συγκεκριμένου άρθρου που θέλουμε να επεξεργαστούμε.
Απο την παραπάνω περιληπτική και υπεραπλουστευμένη έκθεση κάποιων απο τους τρόπους που λειτουργεί το δικό μας Site αλλά και τα περισσότερα που υπάρχουν, γίνεται εύκολα κατανοητό οτι:
– Η παρούσα ιστοσελίδα που διαβάζετε είναι δημόσια, ανήκει δηλαδή στο επιφανειακό web και το περιεχόμενό της είναι ανιχνεύσιμο απο τις μηχανές αναζήτησης.
– Όλες οι υπόλοιπες ιστοσελίδες που χρησιμοποιήσαμε, προκειμένου να διαχειριστούμε διάφορες λειτουργίες, αρχής γενομένης απο το Σύστημα και φθάνοντας μέχρι και τη σελίδα επεξεργασίας του περιεχομένου που διαβάζετε, είναι δυναμικά παραγόμενες, μή ανιχνεύσιμες απο οποιαδήποτε μηχανή αναζήτησης καθόσον δέν υπάρχουν μέχρι τη στιγμή που θα ζητήσουμε να παραχθούν, δέν είναι δημόσια προσβάσιμες καθότι για να παραχθούν χρειάζεται συγκεκριμένο username και password, παραμένουν δέ προβαλλόμενες μόνο στον δικό μας browser και μόνο κατά τον χρόνο που τις χρησιμοποιούμε. Ανήκουν δηλαδή -και αυτές- στο Deep Web…
Ορίστε μερικά ακόμα παραδείγματα, που δείχνουν οτι όλοι μας, μηδενός εξαιρουμένου -πλήν ίσως αυτών που βρίσκονται μόνιμα εσώκλειστοι μονάζοντες σε μοναστήρια- έχουμε εδώ και πολλά χρόνια κάποιας μορφής επαφή με το «φοβερό και τρομερό» Deep Web…
  • Τα πιστοποιητικά γεννήσεως, δικά μας και των παιδιών μας, καθώς και τα πιστοποιητικά της οικογενειακής μας κατάστασης, είναι καταχωρημένα στο Deep Web.
  • Οι τίτλοι σπουδών μας και τα σχολεία που βγάλαμε, είναι καταχωρημένα στο Deep Web.
  • Τα στοιχεία της αστυνομικής μας ταυτότητας, του διαβατηρίου μας, του διπλώματος οδήγησης, των τροχαίων παραβάσεων που καταχωρούνται στο Point System κλπ, είναι καταχωρημένα στο Deep Web.
  • Το σπίτι μας, είτε δικό μας είτε με ενοίκιο, καθώς και το αυτοκίνητο ή η μοτοσυκλέτα μας και η ασφάλεια που πληρώνουμε γι αυτά, είναι καταχωρημένα στο Deep Web.
  • Το ΑΦΜ μας και το ΑΜΚΑ μας, οι φορολογικές μας δηλώσεις, η φορολογική μας ενημερότητα, το ιστορικό της ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής μας περίθαλψης, είναι καταχωρημένα στο Deep Web.
  • Οι λογαριασμοί μισθοδοσίας μας, οι βεβαιώσεις αποδοχών μας, οι καταβολές ασφαλιστικών εισφορών και η συντάξιμη προϋπηρεσία μας, είναι καταχωρημένα στο Deep Web.
  • Οι λογαριασμοί μας σε «Φώς – Νερό – Τηλέφωνο», ίντερνετ, κινητά κλπ, είναι καταχωρημένοι στο Deep Web.
  • Τα στοιχεία των προϊόντων που διαβάζει o barcode reader στο ταμείο του σουπερμάρκετ που ψωνίζουμε και παράγεται η απόδειξη με το ποσό που πρέπει να πληρώσουμε για την αγορά τους, είναι καταχωρημένα στο Deep Web.
  • Τα στοιχεία μας και οι κινήσεις των τραπεζικών μας λογαριασμών, οι πάσης φύσεως δοσοληψίες μας με την κάθε τράπεζα, οι τραπεζικές κάρτες (χρεωστικές – πιστωτικές – προπληρωμένες) που χρησιμοποιούμε στα ψώνια ή στα ATMs των τραπεζών, είναι καταχωρημένα στο Deep Web.
  • Οι κινήσεις μας στο ίντερνετ που καταγράφονται απο τον ISP μας, απο τις διάφορες μηχανές αναζήτησης κι απο τα sites των ιστοσελίδων που επισκεπτόμαστε, οι τυχόν ιντερνετικές αγορές μας, ο mail server που «σερβίρει» τα δικά μας e-mails μόνο σε εμάς, είναι καταχωρημένα στο Deep Web.
Όλα αυτά τα προσωπικά μας στοιχεία, τις δραστηριότητές μας και πολλά περισσότερα ακόμα που είναι αποθηκευμένα για εμάς στο Deep Web και μας αφορούν, σίγουρα δέν θα θέλαμε να τα δούμε δημόσια αποθηκευμένα σε επιφανειακές ξεκλείδωτες ιστοσελίδες, στις οποίες ο καθένας ανεξέλεγκτα κι απ” οπουδήποτε, θα μπορούσε να έχει πρόσβαση, χωρίς καμμία προστασία των δεδομένων μας και χωρίς καμμία ασφαλή προϋπόθεση σύνδεσής του σε οποιοδήποτε σύστημα.
Άλλωστε, άν το Ίντερνετ, απο γεννήσεώς του ακόμα, λειτουργούσε πάντα και μόνο επιφανειακά και διάφανα, χωρίς κρυφά και προστατευμένα προγράμματα και δεδομένα, τότε μάλλον θα μας ήταν άγνωστοι κάποιοι άλλοι όροι, όπως hacker, hacking, cracking κλπ, απλά και μόνο διότι δέν θα χρειαζόταν η ύπαρξή τους.

Περιεχόμενο του Deep Web.

Το περιεχόμενο, βεβαίως, του Deep Web, δέν αποτελείται μόνο απο τα παραπάνω και συναφή παραδείγματα. Το Deep Web κρύβει πολλά μυστικά και καθημερινά προστίθενται κι άλλα, με τρόπο ώστε κανείς, στην κυριολεξία, όσο «προχωρημένος» ή έμπειρος κι άν είναι ή νομίζει οτι είναι, να μήν μπορεί να υποθέσει με σχετική ασφάλεια τί άλλο θα μπορούσε να υπάρχει κρυμμένο μέσα στο Deep Web, πέρα απ” αυτά που ήδη γνωρίζει οτι υπάρχουν.
Ένα αντιπροσωπευτικό συνοπτικό σχεδιάγραμμα του Deep Web, είναι το παρακάτω:
Κι ακολουθεί ένα αναλυτικότερο σχεδιάγραμμα που κυκλοφορεί στο ίντερνετ, με αρκετή δόση αλήθειας, αλλά και με πολλές αυθαιρεσίες και υπερβολές, όσον αφορά στην κατάταξη και στα σχόλια που δείχνει στα διάφορα επίπεδα:
Στο Deep Web λειτουργούν επίσης διάφορα εικονικά δίκτυα υπολογιστών διασυνδεδεμένων μεταξύ τους Peer to Peer (VPNs – Virtual Private Networks, Intranets, frameworks). Η πληροφορία στα δίκτυα αυτά αποθηκεύεται ολόκληρη ή σε «πακέτα», ανοικτή ή κρυπτογραφημένη, στους σκληρούς δίσκους των υπολογιστών που αποτελούν μέρος του VPN και διακινείται Peer to Peer (P2P), απο τον κάθε υπολογιστή απ” ευθείας σε κάποιους άλλους υπολογιστές, διαφορετικούς κάθε φορά, χωρίς τη μεσολάβηση κάποιου κεντρικού σέρβερ και χωρίς κάποιον κεντρικό έλεγχο. Με τον τρόπο αυτό, η αποθήκευση και διακίνηση της πληροφορίας καθώς και η εκάστοτε πλήρης διαδρομή της, καθίσταται πρακτικά κεντρικώς ανεξέλεγκτη και, στις περισσότερες περιπτώσεις, μή ανιχνεύσιμη.
Κάποια απο τα παλαιότερα γνωστά δίκτυα Peer to Peer (P2P) είναι το Arpanet, το Packet Radio των Ραδιοερασιτεχνών, στο οποίο συμμετείχα την εποχή 1993 – 1995 με το callsign SV2CLX/4, και το Usenet.
Γνωστό παράδειγμα δικτύου P2P της σημερινής εποχής, είναι το BitTorrent. Μερικά επίσης απο τα σημερινά P2P δίκτυα που λειτουργούν στο Deep Web είναι τα GNUnetAnomosFreenet και Tor.

Μια μικρή αναφορά στο δίκτυο Tor – The Onion Router και στο περιεχόμενό του.

Το δίκτυο Tor είναι ένα P2P VPN που δίνει στους χρήστες του τη δυνατότητα μερικής ανωνυμίας στο διαδίκτυο. Η λειτουργία του φαίνεται σχηματικά στις παρακάτω εικόνες:
Τα περισσότερα sites που αναφέρονται στο Deep Web και δή τα ελληνικά, ταυτίζουν ανακριβώς το Deep Web με το δίκτυο Tor. Πολλά εξ αυτών μάλιστα, υποστηρίζουν λανθασμένα οτι το πρώτο βήμα για να εισέλθει κάποιος στο βαθύ, κρυμμένο ίντερνετ, είναι η θέση σε λειτουργία του Tor browser στον υπολογιστή του.
Η πραγματικότητα είναι κάπως διαφορετική, δεδομένου οτι ο Tor browser, μέσα στο Deep Web, «βλέπει» κατά βάσιν urls και domains που έχουν ως απόληξη (first level domain) το .onion, είναι της μορφής kpvz7ki2v5agwt35.onion (το συγκεκριμένο είναι το λίνκ της Hidden Wiki) και είναι προσβάσιμα απο το δίκτυο Tor μέσω του Tor browser.

Τα .onion urls που βλέπει ο Tor browser αποτελούν ένα μέρος μόνο του Deep Web.

Το δίκτυο Tor αποτελεί ένα μικρό υποσύνολο του Deep Web. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ το Deep Web.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το torproject και τις λειτουργίες του, ακολουθήστε τα λίνκς που σας δώσαμε παραπάνω.
Την ανωνυμία που προσφέρει το torproject μπορούν και την εκμεταλλεύονται πολλοί, όχι απαραίτητα όλοι «αμέμπτου ηθικής». Και το περιεχόμενο που βρίσκεται στα .onion urls ποικίλλει απο καθαρά επαγγελματικό ή επιστημονικό μέχρι και εγκληματικό.
Μιά μικρή γεύση, μπορείτε να πάρετε εξετάζοντας την αρχική σελίδα της «The Hidden Wiki» παρακάτω. Αφού την εξετάσετε προσεκτικά, σκεφτείτε στη συνέχεια άν θα θέλατε ο δικός σας υπολογιστής να αποτελεί έναν ακόμα κόμβο του δικτύου Tor, με αντάλλαγμα το «ανώνυμο» σερφάρισμά σας στο διαδίκτυο.
Γρηγόρης Νάκος.



from Daddy Cool! http://ift.tt/1ehJ9UR
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου